]

Openbaar onderwijs in Molenlanden, Vijfheerenlanden, West-Betuwe

Verantwoordelijkheid en eigenaarschap

Bij goed burgerschap hoort verantwoordelijkheid. Onze kinderen leren dat zij zelf eigenaar zijn van hun leven. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor wat we doen en hoe we omgaan met de kansen en de bedreigingen die op ons pad komen.

Onze medewerkers zijn eigenaar van hun eigen leerproces. Met die ervaring en verantwoordelijkheid helpen zij de kinderen om eigenaar te worden van hun eigen leerproces.

Fouten maken mag, zonder ze goed te rekenen. Kinderen leren bij ons om hun eigen rol te zien bij het maken van fouten en bij het oplossen en overwinnen daarvan.

Zelfverantwoordelijkheid kan alleen worden ontwikkeld in een open en veilige omgeving. Kinderen leren van elkaar en van onze medewerkers, maar vooral door ervaring op te doen. De kinderen worden gestimuleerd om ook buiten de school hun verantwoordelijkheid te nemen.

Juf, het is bijna tijd om te wisselen

Zelfs kleuters zijn op een prachtige manier in staat om eigenaarschap en verantwoordelijkheid te laten zien. Tijdens een klassenbezoek aan de openbare school in Schelluinen raakte ik hierover als bestuurder in gesprek met een 5 jarige kleuter.

Hij vond mijn vragen best een beetje moeilijk en wist er niet zo heel erg goed raad mee. Plotseling zei hij “Even wachten meneer want ik moet zo direct naar een andere juf. We gaan wisselen en onze juf vergeet dat nog wel eens een keer.” Hij liep naar de juf wees haar op de klok. Zij bedankte het mannetje voor zijn oplettendheid. Vervolgens ging naar het groepje kinderen met wie hij een activiteit deed met puzzels en vroeg hen met hem de puzzels te gaan opruimen, zodat ze op tijd naar de andere juf konden gaan voor een speciale instructie.

Ik was daar behoorlijk van onder de indruk. Zelf de tijd bewaken. Je verantwoordelijk voelen voor de juf en zelfstandig opruimen, heerlijk………

Deel dit bericht: